En ständig fråga för bilägare är vilket skydd man ska kosta på sin bil. Det finns många typer av skyddsbehandlingar, men vilken eller vilka som är nödvändiga beror på var i landet man bor, och vad man använder sin bil till.
I en fråga till tidningen Vi Bilägare skriver signaturen Daniel:
Jag har köpt en Volvo V70 AWD 2013 som gått 7 000 mil och får råd från höger och vänster om hur jag ska behandla den: rostskydd med Tectyl, lackförsegling och så vidare. Eftersom det blir en saftig utgift om man ska göra alla typer av behandling undrar jag: Vad är egentligen nödvändigt, vad är prisvärt och vad är bara onödigt?
Frågan om vilka behandlingar man ska kosta på sin bil beror på flera saker.
- Vilken bil det rör sig om.
- Vad man använder bilen till.
- Var man bor.
- Hur mycket man kör.
- Hur länge man räknar med att behålla bilen.
Volvo V70, som den citerade frågan gäller, har fått sitt rostskyddsbetyg sänkt av tidningen, och därför kan det vara bra att kosta på den en rostskyddsbehandling, åtminstone om man räknar med att behålla bilen en längre tid. Det är dock inte säkert att behandlingen höjer andrahandsvärdet nämnvärt. Har man en bil med riktigt dåligt rostskydd kan dock en extra behandling göra att det över huvud taget finns en bil att sälja den dag det är dags att byta upp sig.
Beroende på var man bor, och hur mycket man använder bilen, kan rostskydd löna sig även om man räknar med att byta bil snart. Där det används vägsalt är risken för rostangrepp större, men om man å andra sidan har bilen avställd under vintern är detta knappast något som man behöver oroa sig för.
Lackförsegling gör att smuts inte fäster lika lätt på bilen, men man kan spara in dessa pengar genom att istället vaxa bilen lite oftare. Har man ont om tid kan dock lackförsegling vara en bra investering.