Om du har bil vet du om att du behöver byta däck två gånger varje år. Dels behöver du använda vinterdäck under vinterhalvåret och dels behöver du byta till sommardäck under sommarsäsongen. Att byta däck kan du vanligtvis göra själv, om du har däck på fälg, annars behöver du uppsöka en däckverkstad som skiftar däcken på fälgarna åt dig. I samband med att du besöker en däckverkstad får du även hjälp med att montera hjulen på bilen.

Professionell bilmekaniker byta bilhjul i auto reparation service.Tänk på att du ska använda rätt däck för årstiden så att du slipper riskera böter men också kan framföra bilen på ett säkert sätt. Du kan använda sommardäck mellan den 1 april till och med den 30 november. Om det är vinterväglag behöver du ha vinterdäck under perioden 1 december–31 mars. Du kan även använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april, om det är vinterväglag eller om du ska resa någonstans där det kan vara vinterväglag. Detta med om det är eller kommer att bli vinterväglag kan vara svårt att förutse själv och därför bör du alltid ta det säkra före det osäkra och använda dig av vinterdäck under den period som du får använda vinterdäcken.

När det är dags att byta till sommardäck

I samband med att du byter till sommardäck ska du samtidigt kontrollera däckens mönsterdjup. Om däcken har ett mönsterdjup som är mindre än 1,6 mm får du inte köra på däcken utan då behöver du investera i nya sommardäck. För vinterdäck gäller ett minsta mönsterdjup på 3 mm. Ett tips är att kontrollera sommardäcken redan i samband med att du tar av dessa för att byta till vinterdäck. Då kan du passa på att köpa nya sommardäck under vinterhalvåret, då det inte är säsong, vilket gör att du kan hitta billigare däck. Självklart gäller detta också för vinterdäck, vilket du kan hitta billigare under sommaren.

Tänk på detta vid kontroll av sommardäck

  • Kontrollera däcksidorna så att de inte har slitningar eller skador.
  • Sätt alltid de mest slitna däcken bak så att du har en bra styrförmåga.
  • Kontrollera så du har rätt lufttryck i däcken. Det påverkar både bilens köregenskaper men också bilens bränsleförbrukning.