Många har idag ett starkt fordonsintresse. Här finns till exempel de som tycker om att bygga om och restaurera gamla bilar och som bygger sina egna motorcyklar. En annan typ av fordonsintresse är de som kör rally på fritiden. För den fordonsintresserade kan truckyrket vara lämpligt, eftersom det kan innefatta arbete med att köra dragbil, containertruck eller motviktstruck.

Att bli truckförare kan ge möjlighet att ägna sig åt sitt fordonsintresse på arbetstid. För att bli truckförare går det att utbilda sig på MGB Truck, som håller säkra truckkurser. Att arbeta som truckförare är ett varierat yrke där du ofta får trevliga arbetskamrater.

Utbilda dig till truckförare

Néa, till exempel, har ett starkt fordonsintresse och utbildade sig därför till lastbilschaufför skriver Göteborgs-Posten. Hon har byggt egna personbilar och stylat om dem. Även Gunnar Thelin hade ett fordonsintresse tidigt och blev som fjortonåring svensk mästare inom lådracer. För den som har ett stort intresse för fordon av olika slag är det ett bra val att bli truckförare.

Att arbeta som truckförare innebär också ofta andra arbetsuppgifter, som att köra övriga fordon eller lagerarbete. För att kunna köra en truck behöver du vara minst 18 år och ha truckkort. Det är enklare att få anställning direkt för den som redan har truckkort vid ansökan. Som truckförare går det att få jobb på lagerterminaler, inom industrin, på åkeriföretag och lastbilscentraler och inom handeln. Det går även att arbeta i hamnen, på sågverk och godsterminaler. För att kunna arbeta som truckförare krävs det en bra fysik och bra koordinationsförmåga.

Med ett truckkort går det också att få jobb utomlands. Mikael Bergsten har gått teknikprogrammet på gymnasiet men har ändå fått gott med jobb utomlands tack vare sitt truckkort. Genom att jobba kan han spara pengar och åka på snowboardresor.