Är du en av dem som funderar över att köpa en begagnad bil så har du hamnat rätt. Här ger vi viktiga tips kring hur du ska agera och vad som är bra att veta när du ska köpa en begagnad bil, oavsett om det är privat eller från bilhandlare.

Begagnade bilar är bra för plånboken och bättre för miljön produktionsmässig, om du väljer rätt bil det vill säga. Se till att köpa hos en branschkunnig och pålitlig bilhandlare som går att hitta hos https://bilweb.se/ eller se till att ha koll på papper och lagar om du utför ett privat bilköp.

Köpa hos bilhandlare

Om du beslutar att köpa hos en bilhandlare så är det bra att välja en som är branschansluten, skriver Aftonbladet i en artikel. Då garanterar Motorbranschens riksförbund att rätt reklamationsprocesser följs. Du betalar helt enkelt för extra trygghet. Se även till att bilhandlaren verkligen ger dig all information om bilen och vad den varit med om tidigare, de ska sitta på den kunskapen och är skyldiga att upplysa dig som köpare.

Köpa bil privat

Att köpa bil privat är lite krångligare, på så vis att du måste vara mycket mer noggrann och ha koll på många fler aspekter. Det finns många fallgropar i en privat bilaffär och de gäller att du garderar dig för att inte falla där, skriver Metro. Be säljaren upplysa dig om allt, anteckna noggrant och kör en längre tur med bilen istället för bara runt kvarteret. Fråga varför säljaren vill sälja bilen, det kan ge en bra helhetsbild. I Expressen tipsas även om detta då det finns många skojare på marknaden:

”Du kan inte hävda god tro om du köper en stulen bil, ansvaret att kolla upp detta ligger på dig, annars riskerar du att bilen lämnas tillbaka till den rättmätiga ägaren utan att du ersätts för detta.”