Det blir allt vanligare att folk väljer att köra elbil istället för bensin- och dieselbilar, och det är inte så svårt att se varför med de många fördelar elbilar har. För dig som funderar på att skaffa en elbil kan det kännas som att det är mycket att läsa på om i förväg eller som om det skulle vara något särskilt knepigt med elbil. Men så behöver det faktiskt inte vara.

En av de stora frågorna folk har när de planerar att byta ut sin gamla bil mot en elbil är hur det fungerar med laddningen. Vissa tror att det ska vara svårt, men det är det inte. Du skaffar helt enkelt en laddbox – efuel.se erbjuder bra sådana och hjälper dig även att montera den – som du har vid hemmet, där du brukar ha bilen parkerad. Det är inte bara en mycket säkrare metod än att ladda via ett vanligt eluttag, utan är dessutom väldigt mycket snabbare, och rekommenderas därför alla som kör elbil.

Fördelar med elbil och laddbox

• Det är ett miljövänligare alternativ än bensin- och dieselbilarna. Detta är något som de flesta nog känner till, och som har bidragit till hur mycket elbilar har vuxit i popularitet – 2021 var nästan var femte bil i Europa en elbil.
• Att ha tillgång till laddbox vid hemmet innebär att du varje morgon har en fulladdad bil och aldrig behöver oroa dig för att bilens batteri ska ta slut och att du inte ska kunna ta dig till jobbet eller skolan. Vissa oroar sig ändå för att det inte ska räcka, men det gör de i onödan: elbilens batteri laddas upp väldigt snabbt med laddbox, och elbilar är mer effektiva än bilar med förbränningsmotorer, vilket gör att du utan att behöva oroa dig för att få slut på energi kan utföra vardagskörningen.
• Det går att få avdrag på köp av laddbox, något som infördes 2021 för att uppmuntra att bilister använder sig av miljövänliga lösningar. Detta innebär att du dra ned priset på laddboxen samt installationen till hälften – dock kan du som mest spara 50.000 kronor per person och år på detta viset.