Har man bilar som hobby faller det sig ofta naturligt att ställa av ett eller flera av fordonen under vintern. Det är dock inte alla som vet hur man går till väga.

Den som äger en sportbil, en cab eller en s.k. raggarbil kör den sällan året runt. Det svenska klimatet är som bekant inte snällt mot bilar under en stor del av året, och vintern lämpar sig dåligt för nöjeskörning. Genom att ställa av en bil, och därmed inte betala någon skatt för den under den tid den är avställd, kan man spara pengar. Extra attraktivt är det naturligtvis för den som äger flera bilar.

Transportstyrelsens kontorDet finns flera skäl till varför man kan välja att ställa av bilen under en del av året. Det skäl som man hör oftast är ekonomin, man sparar helt enkelt pengar eftersom man inte behöver betala fordonsskatt och försäkringspremie för hela året. Men man sparar också på bilen, eftersom den inte slits när det inte används. Att ställa av en bil förlänger dess livslängd. Båda skälen har troligen bidragit till att det blir allt vanligare att ställa av sin bil under en del av året. I januari 1994 var 14 % av de svenska personbilarna avställda. 20 år senare var andelen 20 %, skriver Testfakta.

Anmälan om avställning görs till Transportstyrelsen. Information skickas därifrån automatiskt till försäkringsbolaget. Hos de flesta bolag omvandlas den ordinarie bilförsäkringen till en avställningsförsäkring som täcker de vanligaste riskerna för en avställd bil, till en premie som kostar 10 till 15 procent av den vanliga premien. Om man däremot bara har trafikförsäkring måste man själv teckna en avställningsförsäkring. När bilen ska användas igen gör man en påställningsanmälan till Transportstyrelsen.

Tänk på det här

Att ställa av en bil innebär att den inte slits på samma sätt som om den hade använts, men en bil är en komplicerad konstruktion, vilket innebär att det finns vissa risker med att bara låta den stå. Därför bör man tänka på följande när man ställer av sin bil:

  • Om avställningen är för en kortare period, fyll då bränsletanken. Om tanken är fylld är det mindre plats för lättantändliga bensinångor att bildas.
  • Om bilen istället ska stå två månader eller längre är det bättre att ha en mindre mängd bränsle i tanken. Annars finns risken att bränsle kommer att släppa till bränslesystemet, och t.ex. täppa till bränslefiltret.
  • Även oljan kan släppa avlagringar, så byt olja innan bilen ställs av.
  • Om bilen ska stå utomhus, fyll på kylsystemet med frostskyddsmedel. För att motorn inte ska frysa sönder vid en köldknäpp bör frostskyddet klara minst minus 30 grader.
  • Täck inte över bilen med en vanlig presenning. Under en sådan kan det bildas kondens som leder till rostangrepp. Välj istället en bilpresenning som är anpassad till den aktuella bilmodellen.
  • Köp en underhållsladdare att koppla till bilbatteriet, för att det inte ska bli svårt att ladda batteriet när bilen ska tas i drift igen.
  • För att skydda hjulen: fyll däcken med luft. Lufttrycket ska vara högre än det är i vanliga fall, eftersom bilen ska stå länge.