Drömmer du om att meka med bilar? Då kan det vara väl värt att skola dig till bilmekaniker, och det finns fler vägar än en att gå – vilket ger dig mer möjligheter oavsett hur gammal du är!

Om du vill bli bilmekaniker och arbeta på en ergonomiskt inredd bilverkstad ska du inte känna att du passerat ett bäst före-datum eftersom det går att bli bilmekaniker på två olika sätt: genom att plugga till detta redan på gymnasiet och du kan även välja att gå utbildningen i äldre år men då via Komvux eller en YH-utbildning.

Fler bilmekaniker behövs

En annan bra sak att hålla i minnet är att vi faktiskt behöver fler inom detta yrke. Enligt en nyligen publicerad artikel som Sveriges television skrivit berättar en servicemarknadschef om hur han för 15 år sedan kunde sätta ut en annons och få in 20–30 svar från kompetenta tekniker. Så är det inte idag. Numer är han glad om han får två svar där teknikerna har rätta kompetenserna. Dock börjar man se en trendvändning och det är att intresset för yrket börjar gå uppåt, det menar i alla fall Branschorganisationen Transportföretagen som även önskar utökade möjligheter till vuxenutbildning. Detta eftersom att motorbranschen stadigt växer vilket bidrar till fler arbetstillfällen – så om du vill vara smart och tänka framåt är bilmekaniker ett yrke värt att satsa på.

Så här beskriver Arbetsförmedlingen yrket i sin film som de lagt ut på Youtube för alla intresserade att titta på. Kanske lockar den även dig till yrket?