Inom snar framtid lanseras en ny variant på bilmodellen Rio från Kia. Denna ska vara en bättre och uppdaterad variant av den populära modellen som nu ska ha längre garanti än tidigare, nya funktioner och låg bensinförbrukning. 

I tidigare inlägg skrevs det om att årets bilmodell är slutsåld, till mångas besvikelse. Men om man fortfarande är i köpetankar och vill ha sig en modern och helt ny bilmodell som dessutom är lite snällare mot plånboken som kan nya Rio vara ett bra alternativ.

Kia Rio – en liten bil

Den nya Rio är en liten bil som är strax över fyra meter på längden, men det är faktiskt en ökning på 1,5 centimeter jämfört med den äldre varianten. Bilens höjd och mått i bredd är nästan detsamma som tidigare, skillnaden där är bara på ynka 5 millimeter, skriver Dagens Nyheter. Det är alltså överlag ingen stor skillnad i storlek mellan nya Rio och den äldre varianten, men det är stora skillnader när det gäller annat.

Vad ska locka bilköpare?

Konkurrensen på bilmarknaden är stor och Kia Rio kommer nog att få armbåga sig fram lite för att få uppmärksamhet hos kunderna. Men vad är det med nya Rio som ska locka kunderna till att vilja köpa den uppdaterade modellen? Främst är det garantin som ligger på hela sju år och att bilen går att köra riktigt snålt. Dagens Nyheters egna tester av bilen visade på att det förbrukas cirka 0,44 liter per mil om man kör försiktig på landsväg och att förbrukningen går upp i 0,65 liter per mil om man kör bilen i ryckig stadstrafik. Sedan är det en hel del i bilens standard som har förändrats jämfört med föregångaren. I den uppdaterade varianten av Rio finns det bland annat autobroms som upptäcker fordon och fotgängare framför bilen, detta betyder alltså att om bilföraren inte upptäcker eller reagerar på hinder i tid så bromsar bilen in automatiskt. En smart och nödvändigt säkerhetssystem som enligt experter på området kan vara det bästa som hänt sedan bilbältet kom. Radion och bilens navigation styrs med en pekskärm i instrumentbrädans mitt och bilen interiör är mer avskalad.

Fakta om kostnader

  • Pris från 144 900 kronor.
  • Årlig fordonsskatt: 360 kronor.
  • Servicekostnad 3 år/6 000 mil: 7 290 kronor.
  • Driftskostnad 2 000 mil/år: 13 480 kronor.