Att köpa en ny bil kan vara ett huvudbry, men att införskaffa en begagnad bil kan kräva betydligt mer planering och analyserande innan du vågar ro affären i hamn. En begagnad bil kan vara full av dolda fel och skador som du i värsta fall inte upptäcker förrän pengarna är på säljarens konto. Låt dig instrueras närmare om hur du kollar att bilköpet var värt besväret.

Förutom att se över alla dokument och göra en grundlig analys över vem och vilka som tidigare varit bilägare till just din potentiella bil, finns det andra osynliga regler som bör ses över när du ska köpa begagnad bil i framtiden. Utnyttja varje möjlighet till att testa, kontrollera och ställa frågor.

Gå djupare vid kontroller

Att sälja begagnade bilar har blivit rena drömläget för bilhandlare och privatpersoner, som säljer till både svenskar och till utlandet. Det är mycket lätt att fuska om man är en händig bilmekaniker. Trots att bilen kan ha varit inblandad i en olycka eller ha ett större antal fel, så är det lätt att dölja dem med lite färg eller skydd av olika slag. Ditt jobb är att syna vrålåket i sömmarna innan du slår till.

  • Kolla motorn och provkör en stund för att se om du hör konstiga ljud. Knepiga pip och gnissel är högljudda varningsklockor.
  • Leta även efter ställen på lacken som ser ommålade ut. Ofta är det på insidan av dörrarna, runt omkring vindrutorna och vid luckorna eller hålrummen vid kroppspanelen som har en differens i färgen från övriga bilen. Detta kan tyda på indikationer att man har försökt ”mörka” fel och brister.
  • Se också över bilens interiör, eftersom den måste vara utrustad så att du inte riskerar din och dina medpassagerares säkerhet. Om en eventuell skada finns så brukar det finnas spår som du kan titta efter. Fäll ned säten och testa att säkerhetsbältena fungerar som de ska. Kolla även spakar och pedaler samt instrumentbrädan.

Egendomliga ljud och ramskador

En bil som inte är i gott skick ger inte sällan ifrån sig konstiga ljud. Därför är det oerhört viktigt att provköra den och starta och stanna bilen några gånger. Om ramen har skador syns det dessutom lättare när bilen är satt i rörelse, så tveka inte en sekund att ta dig en tur med bilen, gärna två eller tre för säkerhets skull.