På mörka vintervägar, inte minst i skogen, kan extraljus vara det som gör att du undviker en allvarlig viltolycka. Men det är viktigt att välja ljus av bra kvalitet, och inte bara stirra sig blind på antalet lumen.

Det finns 61 000 anledningar till att ha bra lyse på sin bil, skriver Vi Bilägare. Detta är antalet viltolyckor som skedde under 2017. De flesta djur som är inblandade i viltolyckor har päls som gör dem svåra att upptäcka i skogen, och dessvärre även på vägen. Lösningen kan vara extraljus, som gör att även deras gråtonade päls blir lättare att upptäcka.

Extraljus hittar du bl.a. på http://www.extraljuskungen.se/, där det finns både paketlösningar och enskilda delar för den som föredrar en à la carte-lösning. En nyligen uppdaterad guide för dig som letar extraljus hittar du här.

Rallycrossbil med extraljus

Ljusstyrka och lumen

Vad ska du titta efter när du letar efter extraljus? För det första är det viktigt att välja ljus som kan användas med din bil. Det är också viktigt att inte bara titta på hur många lumen lampan ger, utan också på var det hamnar och hur det sprids.

Bra ljus förväxlas ofta med mycket ljus och anges gärna i lumen. Men lumen är enheten för en ljuskällas totala ljusflöde och säger inget om hur mycket ljus som hamnar på vägen.

Rent allmänt kan också sägas att ju större strålkastare, desto mer ljus för pengarna. Stora extraljus ger dock sämre aerodynamik, och det säger sig självt att man inte monterar en ljusramp på en strömlinjeformad, sportig bil. På en pick-up är läget dock ett annat.

Tänk också på att extraljus kan bli så smutsiga att de inte tillför speciellt mycket. Därför är det viktigt att rengöra dem. P4 tipsar om att det går enkelt att använda tandkräm.