Det är många som har fordon som hobby, och fordon kan vara både bilar och andra skapelser som rullar. Som cyklar. Men vad krävs för att cykelmiljön ska vara bättre för de tusentals cyklister i våra städer?

 

Det är inte alla som har råd med bil men de allra flesta har råd med en cykel, som funkar nästan lika bra ny som begagnad och om inte annat finns det bland annat ett stort utbud hos cykloteket för den intresserade.

 

Att lära sig cykla i vuxen ålder

Men det är inte alla som faktiskt kan cykla. Många av de kvinnor som kommit till Sverige från Afghanistan och andra länder har aldrig fått lära sig. I Mölndal får nu nyanlända kvinnor lära sig cykla i vuxen ålder, med cyklar anpassade för just nybörjarcykling. De får cykla tre dagar i veckan i fem veckor, något som ger ett fantastiskt resultat enligt kursledarna som intervjuas i denna artikel i Göteborgs-Posten. Intresset för just cykelkurser är tydligen rekordhögt, tillsammans med simkurser som även det är viktigt i det svenska samhället. Med en cykel kan man även som ny ta sig fram lite överallt i en stad, något som ger enormt med frihet.

Cyklar och bilar samsas om utrymmet

Cyklar till skillnad från bilar, behöver inte samma omsorg och dessutom är de mycket lättare att använda i städer. Det är ett elände ibland att hitta en parkeringsplats i en stad med bil, något som sällan är ett problem när man tar sig fram med cykel. I en artikel i Sveriges Radio. Bilar fyller dessutom gatorna och parkeringsplatser i centrala delar av städerna, samtidigt som hastigheten en bil har kan skada så mycket mer än vad en fotgängares eller en cyklists fart kan göra. Många menar att sänkt hastighet i städerna är något som vore bra, då alla fordon ändå ska samsas på samma yta. Dessutom handlar det om hur man planerar stadsmiljön till framtiden.

 

Någon som planerar stadsmiljön är samhällsplaneraren vi kan läsa om i NWT. Han har dessutom fixat roliga skyltar som inte bara räknar cyklister men även levererar budskap till de som tar sig förbi på sadeln. Några av meddelanden som cyklisterna fått fnissa åt är:

 

  • Hoj är cykelslang
  • Tid för reflexion
  • God hjul
  • Ringklocka ring
  • Tjipp och hoj