Vintern närmar sig, och därmed är det snart dags för att byta till vinterdäck. Har du inte tid att göra bytet själv – lämna in bilen för däckbyte.

Har du nyligen köpt bil, kanske en begagnad, och vet inte vilka däck du ska ha till den?
Här finns ett smart verktyg, där du fyller i bilens registreringsnummer och får förslag på lämpliga däck.

Det här med däck är viktigt i Sverige. Halkan kan komma plötsligt, och då är det bäst att vara förberedd. Men kan man inte bli bötfälld om man byter till vinterdäck för tidigt? Jo, det kan man. Men oavsett tid på året är det tillåtet med dubbdäck om det råder eller befaras råda vinterväglag. Definitionen av vinterväglag är att det finns snö, is, snömodd eller frost på hela vägen, eller på en del av den. Läs mer om vilka datum som det är viktigt att känna till här.

Byta däck själv eller låta experterna göra det

Även om det inte är särskilt svårt att byta däck på egen hand så är det inte alla som har tid att göra ett byte, eller som har tillgång till den nödvändiga utrustningen. Därför finns det en stor efterfrågan på hjälp med däckbyte, inte minst under perioden kring 1 oktober. I Umeå har man nyligen öppnat en pop-up däckverkstad, där kunderna kan få däcken bytta medan de shoppar, skriver Norran.

Har man tillräckligt med tid till sitt förfogande är det dock inte svårt att byta däcken själv. Och vem passar väl bättre för att instruera i hur man byter däck på egen hand än Bosse Bildoktorn?

Tänk också på att byta tillbaka till sommardäck så snart du kan. Vinterdäck ger inte bättre grepp på uppvärmda vägar. Snarare tvärt om, skriver Aftonbladet.