Att bygga lådbil är en klassiker och det är något som är kul att göra tillsammans över generationsgränserna. Själva bygget är perfekt för barn, att lära sig använda de mest vanliga verktygen och det är också en perfekt illustration över hur olika naturlagar fungerar. Dessutom syftar ju slutresultat till att du kan åka fort ner för en backe. Få saker i livet förenar så mycket nöje med kunskap, färdigheter och utomhusaktivitet.

Steg 1 – Du kan ladda ner en ritning för ditt lådbilsbygge från nätet, det finns flera gratis alternativ. Viktigt är att bestämma bredden på lådbilen som helt måste utgå ifrån vilken längd på hjulaxeln du tänkt att använda. 50-75 cm kan vara en bra utgångspunkt och då ryms också en vuxen i bilen för ett teståk.

Enklast är att söka efter ett hjulset på nätet så får man allt man behöver. Man kan även hitta bra delar hos säljare av traditionella fordonsdelar och produkter t.ex glidlager i motorn och andra produkter att smörja med. Man kan även besöka en skrot och hämta delar som man behöver, kom bara ihåg att inte använda sådant som rostat och riskerar att gå av när bilen rullar nedför backen.

Steg 2 – Räkna ut virkesmängden, använd förslagsvis planhyvlad furu, och utgå ifrån din ritning. När du köper ditt material, räkna med 10% för spill, så slipper du åka en extra runda för att handla mer.

Verktyg du behöver är skruvdragare och en elektrisk såg.

Steg 3 – Nu ska du montera hjulaxlarna och själva styrenheten. Om du har redan handlat ett hjulset, utgår du från det och monterar hjulparen med exakt mått därefter. I det här momentet kommer du att behöva minst en skiftnyckel. Använd brickor under muttrarna!

Steg 4 – För den som vill ha det lilla extra är det nu läge att måla bilen och kanske namnge den eller sätta på en siffra. Det är bra om en vuxen gör de första åken och säkerställer att bilen håller för påfrestningen. Man ska heller aldrig åka i närheten av körande bilar och hjälm är förstås alltid ett krav för barn och ett plus för vuxna!