Vad är bra att tänka på när man ska ge sig ut på en lång bilsemester? Bland annat att du har planerat din rutt och vet att bilen är att lita på. Men även mycket mer.

 

Har du bestämt dig för att ta ut kärran på en riktig långkörning i sommar? Kanske neråt Sverige, över till Danmark, Tyskland och sen vidare ner på kontinenten? Härligt. Enligt en artikel i Mestmotor är bilsemester överlägset bäst eftersom du kan åka exakt dit du vill och kan vara så spontan du känner för. Se bara till att du är förberedd och ha en stabil bil att göra resan med. Men vad är egentligen bra att tänka på?

 

Kör en pålitlig och trygg bil på semestern

Framförallt är det viktigt att fordonet du ska köra med fungerar optimalt och är pålitligt. Se till att du har ett nytt och starkt bilbatteri från Batteriexperten om ditt gamla börjar trilskas. Undersök gärna bilen innan avfärd, låt en bra verkstad göra en grundlig genomgång och ett konditionstest. Då undersöks både motor och funktioner lite extra. Serva även bilen och byt ut de delar som är slitna eller rostiga. Kolla hur avgassystemet ser ut och drivande funktioner som kylsystem och elsystem. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur en bilsemester kan bli underbar och precis så som man tänkt sig, men den kan även bli en ren katastrof om fel saker sker. Se till att vara på rätt sida om förberedelse för att den ska bli just så lyckad som du vill att den ska vara.

 

Jäkta inte igenom resan genom att köra så fort som möjligt mot en destination till en annan. Ha tid på dig och se dig om i vackra landskap.

 

Förberedelse öppnar upp för spontanitet

 

I Vagabond står det att läsa mer goda tips inför semestern till bil. Där tipsas det bland annat om att:

 

  • Kolla trafikregler i de länder du tänker besöka. Dessa kan skilja sig märkbart och det är en god idé att inte ta risken att åka fast för något du inte hade en aning.
  • Se efter så att du vet vad din försäkring täcker när du är utomlands och kör en bil. Beställ gärna hem ett försäkringsbevis och komplettera försäkringen om du känner att du behöver det.
  • Boka hotell innan avfärd, eller campa längs rutten – det finns gott om fina campingplatser i Europa. Se även till att boka färjebiljetter över till Tyskland eller Danmark så du har det klart innan du åker.
  • Glöm inte registreringsbeviset, körkortet, försäkringsbeviset och internationell skadeanmälan hemma utan se till att du har detta med dig.

 

Vidare är det bra att respektera avstånden, inte vara alltför tidsoptimistiskt. En dagstur tar ofta länge tid än vad du kanske tror i början och så vidare. Trafikrytmen kan vara annorlunda utomlands än vad den är hemma och vägarnas standard kan variera kraftigt. Se som sagt till att vara påläst och planera din rutt så att du vet med dig att du åker på de finaste vägarna genom de mest sceniska områdena du kan – så blir din bilsemester så mycket trevligare för dig och alla inblandade.