Svenskar är mycket stolta över de svenska kullagren, men ibland kan ett glidlager vara bättre. Många tekniska innovationer som lanseras nu bygger på glidlager.

Ett glidlager är uppbyggt av två delar, en bärande del och en lagertapp med en smörjfilm emellan. De två ytorna kommer inte i kontakt varandra om lagret är rätt utformat, vilket ger en mycket låg friktion. Beroende på vilket smörjmedel som används kan lagret anpassas till olika användningsområden. En annan fördel är att de håller i princip hur länge som helst, förutsatt att de smörjs regelbundet.

Glidlager på andra områden

Lager av olika slag, som kul- och glidlager, är vanliga i traditionella, bensindrivna bilar. Inte minst finns de i motorn. När elbilar blir vanligare minskar efterfrågan på kullager, och troligen också på glidlager. Det skriver Dagens industri, som hämtat uppgiften från den schweiziska banken UBS. Läs mer om detta här. Detta betyder dock inte att efterfrågan på glidlager kommer att minska generellt. De blir nämligen vanligare på många andra områden.Förbränningsmotor i bil

Ett viktigt verktyg för den som arbetar i skogen är fällkilen. Nyligen lanserades en fällkil som drivs med en laddbar mutterdragare, och som tack vare glidlager utnyttjar kraften bättre. Jordbruksaktuellt skriver:

I kombination med mutterdragare kan en lyftkraft på upp till 30 ton uppnås, det rekommenderade maximala vridmomentet hos mutterdragare som används tillsammans med ValFast är enligt tillverkaren 1000 newtonmeter. För ökad hållbarhet och bättre utnyttjande av kraften från skruven i fällkilen används glidlager istället för rullager.

Det finns också situationer där man vill undvika en glidlagereffekt. Ny Teknik skriver att moderna tågbromsar inte fungerar som det är tänkt i kallt klimat, eftersom de är gjorda i ett kompositmaterial som inte värms upp vid inbromsning. Därmed kan is bildas i bromsen, och de två ytorna kommer därmed inte i kontakt med varandra.

Lösningen på problemet är att göra spår i bromsblocket, med 45 graders vinkel mot glidriktningen. Då leds vattnet bort och stannar inte kvar mellan de två ytorna.